Merenje rizika investiranja i njegovo umanjenje metodom diversifikacije (Ekonomski signali: poslovni magazin, 2022)
Investiranje predstavlja nezaobilazan segment svake poslovne aktivnosti. Odluke o investiranju su povezane sa izvesnom dozom rizika. Rizik je stanje u kojem postoji mogućnost negativnog odstupanja od željenog ishoda koji očekujemo i kome se nadamo. Osetljivost investicija na odre6ene vrste rizika zavisi od specifičnosti procesa investiranja, okruženja, vrste i veličine rizika. Veća izloženost faktorima rizika za posledicu ima veći očekivani prinos. Merenje rizika investiranja i njegovo umanjenje metodom diversifikacije tema je ovog rada.